A megfelelő kemencehasználat Használat előtt a kemence és a hamuláda kitakarítása, az üveg tisztítása hamuba mártott nedves szivaccsal. Füstelzáró kinyitása, máglya rakása középre, meggyújtása, alul égési levegő biztosítása, szabályozása a hamuládával. A felfűtés 1,5 óra alatt lassan történik, ez alatt kell a kenyeret bedagasztani. Az ajtó alatti fatárolóban lévő fa bőven elég a sütéshez. Először a máglyára 4-5 fát kell tenni, majd 15 percenként 2-3 fát kell középre tenni, az izzó fákat pedig oldalra kitolni a szénvonóval. 1,5 óra elteltével nem kell a tűzre tenni, csak a parazsat egyenletesen szétteríteni és szétverni a szénvonóval, majd a kenyértésztát át kell gyúrni és 20 percig pihentetni kell. Ezen idő elteltével a parazsat oldalra és a hamuládába kell kitolni. Középen tiszta sütőfelület maradjon. Itt a szénvonó gyors előre-hátra tologatásakor szikrázik a tégla, a búbról pedig már leégett a korom, az ki kell, hogy világosodjon. Egy marok liszt bevetésével ellenőrizhető a megfelelő hőmérséklet, 220-250 fok a kenyérsütéshez ideális hőmérséklet, ezt a liszt lassú barnulása mutatja. Ha a liszt hirtelen elfeketedik a kemence alját át kell mosni a permetével akár többször is. Füstelzáró lezárása, hamuláda betolása, kenyér bevetése. Ez után 20 percig nem szabad az ajtót kinyitni, majd ez után szükség esetén a kenyereket a szénvonóval meg lehet fprdítani.Egy 1-1,5 kilós kenyér sütéséhez 40-45 perc szükséges.
Egy 1-1,5 kilós kenyér sütéséhez 40-45 perc szükséges.
© Weboldal tervezés 2015 by A weboldalon, illetve a képgalériákban található képek szerzői jogvédelem alatt állnak, azok Kóbor József építész szellemi termékei, további felhasználásuk csak engedéllylel történhet.